harmonia_B1-300x400Minek szépíteni, tévhitekre épül az életünk! Ezeket hívjuk elő felnőtt létünk legtöbb mozzanatánál – Boldogan élünk, míg meg nem halunk vagy Minden jó, ha jó a szex -, ezek mögé bújunk, ha nem szívesen nézünk szembe a problémánkkal – Vagyok olyan férfi, mint te, vagy Aki egyszer megégette magát, az fél a tűztől – no, és ezek hangzanak el leggyakrabban, amikor épp párkapcsolati válsága miatt elkeseredett barátunknak-barátnőnknek tanácsot adunk – Kutyaharapást szőrével vagy Ne javítgasd cseréld le!

Agyonismételgetett mondatok ezek, melyeket sosem kérdőjeleztünk meg, mögéjük pedig nem láthattunk, ahhoz ugyanis szakember kell, mégpedig olyan nagy tapasztalattal rendelkező, mint L. Stipkovits Erika pszichoterpeuta, hipnoterapeuta. Szembesülni tévedéseinkkel, helyzetekre ráismerni, és végigcsinálni az önismereti gyakorlatokat igen tanulságos. Ezt nyújtotta a Közelebb egymáshoz, a szerző korábbi könyve, és ugyanilyen meghökkentő felismerésekre juthatunk az új kötetet olvasva is. A szerző alkalmat ad arra, hogy átgondoljuk, minden krízis érettebbé, jobbá tehet egy kapcsolatot, ha a felek hajlandóak önmagukért, és egymásért tenni valamit, ha időt, figyelmet szánnak egymásra, ha megpróbálják megérteni a másik tettei mögötti félelmet, indulatot, és ha hajlandóak beszélni a problémákról. Beszélni a kapcsolat ellaposodásának okairól, a fölösleges vállalásokról, arról, hová tűnt a vágy, miért nem jó a szex, arról, szemet lehet-e hunyni a hűtlenség fölött?

imagesA könyv központi kérdése tehát, hogy létrehozható-e harmonikus párkapcsolat? Dr. Bagdy Emőke ezt mondja erről: – Már a „létrehozás” szóban is benne rejlik a közös alkotó munka feladata és felelőssége. Stipkovits Erika, nagy tapasztalatú pár-terapeuta pszichológus  már előző könyvében is téves hiedelmeinket helyezte nagyító alá, pl. a gyermekkor fatális szerepéről, a szerelemről, elköteleződésről, leválásról. Ez a könyv szerves folytatás, csakhogy a társas, társadalmi környezet hatásaira helyezett hangsúllyal. Ezúttal is tizenegy tévhitet oszlathatunk el konkrét, élményszerű esetek, kapcsolatok nyomon követésén át, a szerző nem filozofál, noha bölcs megállapításokat tesz, melyeket példákkal támaszt alá. Gyakorlati segítséggel is szolgál – a „Kották a harmóniához” című fejezetben – arra vonatkozóan, hogyan ismerhetjük meg és miképp javíthatjuk saját párkapcsolatunkban való működésünket.

Harmóniában egymással – Újabb 11 tévhit párkapcsolatainkról – De vajon kinek szól a könyv, hiszen az igazságait csak az arra nyitottak ismerhetik fel. Hogyan működik a könyv, ki az, aki fogékony lehet a sok-sok esetre, és hipnoterápia közben felszínre bukkanó egyedi igazságokra? Bagdy Emőke szerint: – Ez a közvetlen hangvételű, őszinte, szeretettel megírt könyv mindazokhoz szól, akik az együtt fejlődés útját választják, akik felnőtti felelősségvállalással, elkötelezetten adni akarnak egymásnak, nem csak kapni, nyerni a kapcsolatból. Segít a válságba sodródottaknak, a nehézségekkel küzdő pároknak, hogy tudjanak magukból erőt meríteni a kapcsolat megújításához, „meggyógyításához”, és hisznek a pozitív lehetőségekben. Szívből ajánlom ezt a könyvet minden bajba jutott párnak,de minden párkapcsolatban élőnek is, hogy tanulják, próbálják ki, tapasztalják meg mindazt, amire sajnos senki nem képez ki bennünket: tévhitektől mentesen, bizalommal, reménységgel megőrizni és építeni azt a szövetséget, amelyet „Mi” egységnek, párnak nevezünk.

ErikaL. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, hipnoterapeuta. Több évtizedes tapasztalattal rendelkezik pszichés és személyiségzavarok, családi, párkapcsolati és életvezetési problémák feltárásában és kezelésében. Számos helyen tanít, publikál és tart előadásokat. Az Integratív Pszichoterápiás Egyesület, a Magyar Hipnózis Egyesület, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Pszichológiai Társaság tagja.